(56kB)
FinansowyKatalog.pl
stat4u

HISTORIA POLSKIEGO STOWARZYSZENIA DIABETYKÓW ODDZIAŁU REJONOWEGO W HAJNÓWCE

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Terenowe w Hajnówce zostało powołane do życia w 1995 r. Prezesem PSD od początku istnienia jest Lech Michalak. W chwili powołania liczyło 67 członków. W 1996 roku rozpoczęło działalność Koło Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Narewce, a w 1997 roku Koło w Białowieży. Pieczę nad nowymi kołami sprawowało hajnowskie PSD, które stało się Rejonowym Oddziałem PSD. Początkowo PSD raz w tygodniu korzystało z pomieszczenia w Urzędzie Miasta. Po pięciu latach przeniosło się do własnej siedziby, przy ul. Piłsudskiego 10b. Od początku istnienia, ze stowarzyszeniem współpracują lekarze: Teresa Świerszcz, Małgorzata Pietrzak-Zakrzewska, Marek Kocięcki i Andrzej Woroniecki.

Stowarzyszenie zostało wpisane do rejestru stowarzyszeń w dniu 31.02.2005 roku w Krajowym Rejestrze Sądowym pod nr KRS: 0000225476. Posiada nr REGON: 200005847 nadany przez Główny Urząd Statystyczny oraz nr NIP: 603-00-39-116 nadany przez Urząd Skarbowy.

Po 20 latach działalności PSD liczy 230 członków z miasta Hajnówka i 60 członków z terenu powiatu hajnowskiego.

Działacze hajnowskiego PSD są dostrzegani przez Zarząd Główny, otrzymują odznaczenia państwowe.

Teren działania - powiat hajnowski.

W ciągu 20 lat działalności na terenie powiatu z badań poziomu cukru, cholesterolu i ciśnienia tętniczego skorzystało 4800 osób, natomiast w mieście 34500 osób. Organizowano turnusy rehabilitacyjne: w Ciechocinku - 2 razy, Kołobrzegu - 2 razy, w Świeradowie - 2 razy, Dąbkach - 3 razy, Lądku Zdroju, Stegnie, Zakopanem, Podczelach, Świnoujście, Mielno, Podczas pobytu w sanatoriach organizowano wycieczki nie tylko w okolicy danej miejscowości, ale również za granicę. Zwiedzono Pragę, Skalne Miasto Kriwland, Orawice, Wiedeń, Kopenhagę. Dzięki dofinansowaniu przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie, z tej formy leczenia skorzystało 758 osób.

W grudniu każdego roku były organizowane "Białe soboty" a zebrane podczas badań środki przekazano na gwiazdkę do Domu Dziecka w Białowieży.

Organizowano wspólne wigilie, początkowo razem z innymi organizacjami pozarządowymi pracującymi na terenie miasta, obecnie tylko dla członków Stowarzyszenia. Lekarze diabetycy: dr Małgorzata Pietrzak-Zakrzewska, dr Marek Kocięcki i przedstawiciele firm medycznych prowadzili szkolenia dla cukrzyków. W 2010 r. utworzono "Szkołę Cukrzycy". Dwukrotnie sprowadzano do miasta ambulans firmy Hand - Prod, w którym odbywały się badania poziomu cukru oraz wagi, z badań tych skorzystało 800 osób.

Podczas sympozjów naukowych zorganizowanych przy pomocy Zarządu Głównegto PSD w Hajnówce i Białowieży, prelegentami byli m. in.: prof. Anna Czech, prof. Jan Tatoń, prof. Ida Kinalska, prof. Irina Kowalska, dr Teresa Świerszcz.